Tevredenheid

 

Tevredenheid van het personeel behouden ondanks een efficiëntere keuken

Hoe efficiënter het keukenproces, hoe beter. Aangezien de kosten hiermee omlaag gaan en waste wordt verminderd. Maar hoe houdt u uw keukenpersoneel tevreden? Het is namelijk efficiënt om één persoon al het snijwerk te laten doen en het receptuur exact op te laten volgen. Echter stuiten veel bedrijven dan op kritiek van de koks die zich afvragen of ze nog steeds “creatief” kunnen zijn.

Tegenwoordig zijn uitzendkrachten in de keuken bijna niet meer weg te denken in de catering- en evenementenbranche. Het is dus ook cruciaal om ook dit type personeel tevreden te houden. Uitzendkrachten hebben namelijk meer keuze en zijn snel uitgekeken wanneer de gehele werkdag uit slechts één taak bestaat.

Tijdens het efficiënter maken van uw keukenproces is het belangrijk om te denken aan het feit dat het ook nog leuk moet blijven. Dit is ook essentieel voor uw vaste personeel zodat ook zij tevreden blijven. Lees hier hoe u uw keuken efficiënter kan maken.

Efficiëntie en tevredenheid – kan dat wel?

Ja natuurlijk kan dat! Hieronder hebben wij een aantal aandachtspunten verzameld om u te helpen.

Competenties koppelen aan recepturen
Bepaal de benodigde competenties om een recept te kunnen bereiden. Zo voorkomt u dat een kok te makkelijke handelingen uit moet voeren en dus het werk saai gaat vinden. Daarnaast is het mogelijk om de recepturen die bereid moeten worden door personen met een hogere mate van competentie en zelfstandigheid, juist minder uitleg te geven om de “creativiteit” te stimuleren.

Afweegkeuken (of sectie)
Dit is niet alleen een oplossing voor grote productiekeukens, want in elke keuken met meer dan 2 personen kan het al voordelen brengen:

  • Het is efficiënter om één persoon van tevoren alles af te laten wegen voor alle gerechten/recepten en per onderdeel klaar te zetten met het recept erbij.
  • Het overige personeel kan dan bezig zijn met hun passie; koken!
  • Uitzendkrachten verliezen veel tijd om zichzelf wegwijs te maken in een keuken. Dus als alles klaar staat, dan kunnen ze gelijk aan de slag en optimaal produceren!
  • Hoe blijft het leuk voor de afweger? Sommige bedrijven hebben werk voor één FTE. Tip van ons: kies twee personen die dit kunnen doen en laat ze om de week deze taak uit te voeren.

Een extra tip voor bedrijven met een afweegkeuken: verander de opmaak van uw recepturen. Zet de bereidingswijze en afbeelding bovenaan. De ingrediënten zijn toch al verzameld, dus zijn minder belangrijk.

Foto’s op de recepten
Foto’s helpen met het stimuleren van uw personeel. Grote stukken tekst worden saai bevonden, dus overweeg het gebruik van foto’s om de stappen uit te beelden.

Stimuleer creativiteit met nieuwe ideeën
De creativiteit van koks met hun “eigen recept” voor uw soep is niet alleen een bedreiging voor de productiviteit, maar ook voor de uitvoering van de regels omtrent de allergenenwet. Daarnaast kan het uw inkoopproces erg verstoren.

Stimuleer dus de creativiteit op een ander manier! Sta open voor nieuwe ideeën voor recepten of presentatie van eten. Als een personeelslid met een goed idee komt, geef ze de kans om de uitvoering ervan te begeleiden en geef ze meer verantwoordelijkheid.