Allergenen

Wat zijn allergenen en waarom zijn ze zo belangrijk?

Helaas bestaan er op dit moment nog geen goede genezingsmethoden voor een voedselallergie. Personen met een voedselallergie kunnen dan ook het beste de producten waar zij op reageren mijden. Met deze gedachte in het achterhoofd is een nieuwe wet opgesteld, welke nu ook voor de catering en horeca de vermelding van veertien allergenen verplicht stelt.

Welke allergenen moeten we bijhouden?

Momenteel zijn er wereldwijd 180 stoffen bekend die tot een allergische reactie kunnen leiden. Gelukkig hoeven deze niet allemaal vastgelegd en gecommuniceerd te worden. De allergenenwet beperkt zicht tot de 14 stoffen die in Europa de meeste allergische reacties veroorzaken. Per 13 december 2014 bent u verplicht uw gasten te informeren over de volgende allergenen in uw gerechten en producten:

 1. Ei
 2. Lupine
 3. Melk (incl. lactose)
 4. Gluten (incl. tarwe)
 5. Mosterd
 6. Noten
 7. Pinda’s
 8. Selderij
 9. Schaaldieren
 10. Weekdieren
 11. Vis
 12. Soja
 13. Sulfiet
 14. Sesam

Hoe zit dat dan met de LeDa/ALBA lijst?

Naast de 14 verplichte allergenen, is er nog een lijst in de omloop; de LeDa lijst (voorheen de ALBA lijst). Op deze lijst staan nog eens tien extra allergenen vermeld. Verwarrend!

Op dit moment bent u (nog) niet wettelijk verplicht deze extra allergenen te vermelden. U kunt er uiteraard wel zelf voor kiezen die stoffen ook op te nemen in de communicatie naar uw gasten . De extra allergenen op de LeDa lijst zijn:

 1. Lactose
 2. Cacao
 3. Glutamaat
 4. Kippenvlees
 5. Koriander
 6. Maïs
 7. Peulvruchten
 8. Rundvlees
 9. Varkensvlees
 10. Wortel

Hoe weet ik welke allergenen er in mijn recepten en gerechten zitten?

Gelukkig bent u niet de enige die zich aan de allergenenwet moet houden. De wet geldt al sinds 2003 voor verpakte producten. Hierdoor kunt u de allergeneninformatie op de verpakking van uw ingrediënten terugvinden. Maakt u gebruik van verse producten? Dan is uw leverancier eveneens verplicht de informatie vast te leggen en te communiceren. Op deze manier kunt u van al uw recepten en gerechten de juiste informatie verzamelen.

*EasyParty is niet aansprakelijk voor de informatie die beschreven is op deze pagina en dient enkel als adviseur.