Voedselinformatie

 

Wet van Voedselinformatie

De wet met betrekking tot voedselinformatie is onderdeel van de Europese Verordening 1169/2011 waar ook de allergenenwet onder valt. De verordening is op 13 december 2014 van kracht geworden en heeft als uitgangspunt de consument beter te informeren zodat deze een juiste voedingskeuze kan maken. Hierbij staan de leesbaarheid van het etiket, maar ook gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu centraal. Hieronder leest u in het kort wat deze wet voor u als cateraar of evenementlocatie voor gevolgen heeft.

Goed nieuws voor cateraars!

Afhankelijk van de manier waarop u uw producten verpakt, bent u verplicht bepaalde voedselinformatie op het etiket te vermelden. Gezien u als cateraar waarschijnlijk uw producten onverpakt aan uw klanten aanbiedt, of pas bij de verkoop verpakt, hoeft u momenteel enkel de allergeneninformatie te vermelden. Hoe u in vijf eenvoudige stappen aan de slag kan met de allergeneninformatie leest u hier. Producenten van voorverpakte artikelen dienen echter meer informatie op hun etiketten te vermelden. Deze last ligt ook in de meeste gevallen dan bij de fabrikant van uw ingrediënten.

Over welke extra voedselinformatie hebben we het?

De producent van voorverpakte levensmiddelen, is sinds december 2014 verplicht de volgende informatie duidelijk leesbaar op zijn verpakkingen te vermelden.

  • De naam van het levensmiddel
  • Een lijst met ingrediënten
  • Hoeveelheid van de ingrediënten (wanneer dit in de benaming of afbeelding van het product voorkomt)
  • De netto hoeveelheid van het product
  • De eventuele aanwezigheid van veertien allergenen
  • De houdbaarheidsdatum, dit mag zowel ‘tenminste houdbaar tot’ als ‘te gebruiken tot’ zijn
  • Bijzondere bewaarvoorschriften of gebruiksvoorwaarden
  • De naam en contactgegevens van de fabrikant, verkoper of importeur
  • Een gebruiksaanwijzing voor lastig te gebruiken producten waarbij fouten gemaakt kunnen worden in de bereiding of het gebruik
  • Het land van oorsprong of de plaats van herkomst
  • Het alcoholpercentage bij levensmiddelen met meer dan 1,2% alcohol
  • De voedingswaardevermelding (meer over de voedingswaardevermelding leest u in een vervolgartikel)