Voedseloverschot van evenementen – wat doet u ermee?

Voedselverspilling is een groot probleem in onze samenleving. De horeca is hier ook mede verantwoordelijk voor. De beste oplossing is om het voedseloverschot van tevoren al te beperken. Maar als het voedsel al eenmaal is bereid, wat gebeurt er dan?

Omdat het eten bij een evenement al verkocht is, wordt het voedseloverschot van een evenement automatisch weggegooid. Dit moet toch anders kunnen? En zeker met de technologie van vandaag zou het toch anders moeten kunnen? Waarom gebeurt het dan toch niet?

App tegen voedselverspilling voor evenementen

In New York is er een app uitgebracht die de voedseloverschotten van een evenement een tweede kans geeft. De app heet Transfernation en biedt een platform waar eventmanagers het overgebleven voedsel kunnen aanbieden. Vrijwilligers bezorgen het dan naar de juiste bestemming. De app werd gelanceerd in 2013 en heeft al bijna 14.000 kilo voedsel, van 400 evenementen, gered en bij daklozen- en andere hulporganisaties in New York afgeleverd.

Kan Nederland dit ook?

Het antwoord daarop zou ja moeten zijn! Maar of het ook zal gebeuren is een ander verhaal. Er wordt namelijk geen omzet gegenereerd, maar wel kosten. Daarnaast zijn er specifieke regels die gelden binnen de EU die dit moeilijk maken. New York City heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als Zuid-Holland, dus dat zou een goede “pilot-omgeving” kunnen zijn.

Welke Apps heeft Nederland al wel?

In Nederland zijn er wel apps tegen voedselverspilling voor andere sectoren: telers, voedselbanken, restaurants, supermarkten en de consument. Dus het is wel mogelijk, maar nog niet voor onze branche.

SUR+ verbindt op lokaal niveau telers, restaurants en voedselbanken, zodat het snel en makkelijk inzichtelijk is waar groente en fruit overschotten in de regio beschikbaar zijn.

ResQ verbindt een horecazaak met de consument. De onverkochte porties (van de lunchservice bijvoorbeeld) kunnen aangeboden worden als afhaalmaaltijd tegen een gereduceerd tarief. Zo kunnen maaltijd die dreigen weggegooid te worden toch een tweede leven krijgen. Helaas maken er nog vrij weinig bedrijven in Nederland gebruik van deze app.

Restoranto is een mobiele applicatie waarmee restaurants (inclusief cafés) last-minute aanbiedingen kunnen sturen naar mensen die zich op dat moment in de buurt bevinden. De missie van Restoranto is om restaurants op korte termijn aan lokale klanten te helpen. Tegelijkertijd creëert Restoranto aandacht voor het wereldvoedselprobleem, door voor elke geboekte maaltijd een maaltijd te doneren aan mensen die honger lijden.

Afgeprijsd is een app die laat zien welke producten in de supermarkt, bij de consument in de buurt, de houdbaarheidsdatum dreigen te overschrijden. Deze producten zijn dus in de aanbieding. Door de vraag naar deze producten – waar helemaal niets mis mee is! – te stimuleren, willen ze verspilling tegengaan.

Waarom zou u dit wel moeten doen?

De bovenstaande applicaties zorgen voor een extra inkomstenstroom voor de aanbieders van het eten. Dus voor hen is het de moeite waard om tijd te investeren om het voedsel aan te bieden via een dergelijke applicatie. Voor de evenementenbranche levert het geen extra omzet want het eten is al verkocht. Jammer genoeg is het daarom ook zo makkelijk om het weg te gooien.

Wist u dat: u met het weggooien van een halve hamburger, dezelfde hoeveelheid water verspilt als met 1 uur onder de douche staan?

Het is beter om een voedseloverschot te vermijden

Het voedseloverschot een tweede leven geven is belangrijk. Maar het is nog beter om eerder in het proces voedselverspilling tegen te gaan. Juist door te voorkomen dat voedselverspilling überhaupt ontstaat bespaart u al veel kosten. ‘Wastewatcher’ Thomas Luttikold heeft uitgerekend dat voedselverspilling een cateraar of restaurant minstens 7000 euro per jaar kost.