Trends: verandering van spijs doet eten

Dankzij het internet is de wereld nog nooit zo dynamisch geweest als dat ze nu is. Trends komen en gaan en alles om ons heen verandert continu, zo ook binnen de cateringwereld. Voor jou als ondernemer is het een enorme uitdaging om alle veranderingen bij te houden, laat staan om voorop te blijven lopen.

Hieronder hebben we een aantal belangrijke veranderingen op een rijtje gezet om te zien wat er nu allemaal is veranderd de laatste jaren en waar je rekening mee dient te houden.

Van eetruimtes naar sfeervolle ingerichte locaties

 • Sfeervolle inrichtingen
 • Trendy concepten
 • Er wordt verwacht dat overal een goedwerkende wifi-verbinding aanwezig is
 • Van eiland naar eiland i.p.v. achteraan aansluiten in een lange rij
 • Zien hoe je eten gemaakt wordt en preferenties doorgeven
 • Afgeschermde zitjes voor meer privacy en multifunctionele indeling van de ruimte. Zodat deze ook gebruikt kan worden voor vergaderingen, overleg en om gewoon te relaxen
 • Verruimde openingstijden door veranderingen van eetgewoontes en flexibele werktijden
 • Foodstrucks die gespecialiseerd zijn in een product of een keuken

Van boterhammen met kaas naar voor ieder wat wils

 • Een ruime keuze aan verse producten
 • Veel internationale gerechten
 • Het oog wil ook wat: een aantrekkelijke opmaak is belangrijk geworden
 • Een groter aanbod aan vegetarische producten van hoge kwaliteit
 • Groter assortiment aan gezondere gerechten. Dit draagt bij aan de gezondheid van medewerkers waardoor werkgevers het belang van een goede maaltijd inzien. Maar ook consumenten zelf zijn zich steeds bewuster van wat zij consumeren en willen kunnen kiezen voor gezonde producten.
 • Biologische en duurzame producten worden weer gewaardeerd.
 • Producten afkomstig uit de streek

Van het aanbieden van producten naar het bevorderen van de gezondheid

 • Verantwoordelijk: Cateraars hebben de verantwoordelijkheid (genomen) om voorlichting te geven over producten die zij aanbieden. Denk hierbij aan: wat zit er in het gerecht en wat zijn de gezondere keuzes.
 • Patiëntgericht aanbieden van maaltijden: wanneer patiënten eten wat ze lekker vinden eten ze meer, waardoor ze minder kans hebben op ondervoeding en meer voedingsstoffen binnenkrijgen waardoor ze sneller genezen. Ook scheelt dit veel in de kosten die gemoeid gaan met food-waste. Er wordt veel minder weggegooid omdat patiënten zelf een maaltijd kunnen kiezen.

Van ondernemer naar overheid

 • Strengere regels: De overheid stelt steeds strengere regels op wat betreft de cateringwereld. Zo is het sinds 2014 verplicht om allergenen van niet voorverpakte producten te vermelden. Voor verpakte producten geldt deze regel al sinds 2003.
 • Werkkostenregeling: Ook is er in 2015 een wijziging geweest binnen de werkkostenregeling. Deze schrijft voor dat ondernemers maximaal 1.2% van het totale fiscale loon kunnen besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Wanneer dit bestede bedrag boven de 1.2% uitkomt, wordt over dit bedrag het maximale belastingpercentage van 80% over berekend. Feesten die bij het bedrijf zelf plaatsvinden worden fiscaal niet belast en vallen dus buiten die 1.2%. Om deze reden kiezen veel werknemers er sindsdien voor om feesten op eigen locatie te geven zodat ze een groter budget overhouden om onbelast te besteden.

Gevolgen van deze trends en veranderingen

Grotere investeringen zonder zekerheid
Dit alles zorgt voor grotere investeringen waardoor het langer duurt voordat er winst gemaakt wordt. Om deze reden wensen cateraars een contract met een langere looptijd. I.p.v. 3 jaar eisen zij bijvoorbeeld een contract met een looptijd van 10 jaar. Maar tegenwoordig krijgt een cateraar vaak niet eens een contract voor 3 jaar. Dus bedenk voor jezelf hoeveel tijd benodigd is om een investering terug te verdienen en om voldoende winst te maken. Vraag jezelf; is het de investering waard?

Van evenementenlocatie naar eigen locatie
sinds de wetswijziging in 2015 worden veel evenementen die voorheen binnen evenementenlocaties plaatsvonden, nu op eigen locatie gehouden . Dit vergt aanpassingen op het gebied van het organiseren van het evenement qua voorzieningen, personeel, vervoer en prijsbepaling.

Overstappen naar een automatiseringssysteem?
Veel cateraars zien door continu wisselende aantallen qua inkoop en verkoop van producten, groepsgroottes, locaties en menu’s de voordelen in van automatisering en besluiten dan ook om een automatiseringssysteem aan te schaffen. Wellicht valt er voor je ook veel te behalen op gebied van efficiëntie d.m.v. automatisering.

De kracht is veranderen terwijl je ook achter je eigen concept blijft staan
Het is noodzakelijk om mee te veranderen met de behoefte van de klant. Hierbij is het belangrijk om achter jouw eigen concept te blijven staan, maar niet bang te zijn om binnen dit concept bepaalde veranderingen door te voeren. Dit hoeft geen rigoureuze verandering te betreffen, behoud bijvoorbeeld goedlopende menu’s of producten en voeg hier bepaalde suggesties aan toe. Na een tijdje kun je zien of de klanten interesse tonen in deze suggesties en kun je bepalen of deze standaard in het assortiment worden opgenomen. Veranderingen kosten tijd en het blijft nou eenmaal een kwestie van uitproberen.