Foto van pakketten van EasyParty Software

5 tips om nog sneller je materialen te picken

Bij het runnen van een cateringbedrijf is het efficiënt beheren van het magazijn van groot belang. Een georganiseerd en goed beheerd magazijn kan je helpen om sneller en efficiënter materialen te vinden en uw klanten tevreden te houden. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om nog sneller je materialen te picken en je magazijn efficiënter te beheren.

Tip 1: Hoe je je magazijn logistiek kunt optimaliseren

 

Het efficiënt beheren van de voorraad en het magazijn is van cruciaal belang voor elke onderneming. Het kan je veel tijd en geld besparen en uiteindelijk bijdragen aan de groei van je bedrijf. In een eerder artikel hebben we al 7 tips gedeeld om je voorraad, materialen en magazijn te beheren. In dit artikel zullen we ons richten op hoe je het logistieke proces kunt optimaliseren door materialen te verdelen in verschillende opslaglocaties in hetzelfde magazijn. We zullen ook enkele tips geven over het organiseren van productlocaties in het magazijn.

 

Tip 2: Verdeel je magazijn in meerdere opslaglocaties

 

Als je momenteel gebruikmaakt van één opslaglocatie, moet je aan de hand van één picklijst (bestaande uit meerdere pagina’s) het hele magazijn doorlopen om materialen te verzamelen. Ongeacht of je het magazijn op de juiste manier hebt ingericht. Door het magazijn op te delen in verschillende opslaglocaties, zoals “Keukenapparatuur”, “Servies & bestek” of “Decoratie”, kun je per opslaglocatie een picklijst maken met de materialen die je aan die opslaglocatie hebt toegevoegd.

 

Tip 3: Verschillende opslaglocaties

 

Maak verschillende opslaglocaties aan, zoals “Keukenapparatuur”, “Servies & bestek” of “Decoratie”, zodat je per opslaglocatie een picklijst kunt creëren met de materialen die je aan die opslaglocatie hebt toegevoegd.

 

EFFECT: De magazijninrichting blijft in principe hetzelfde omdat productgroepen al goed bij elkaar staan, zoals de keukenapparatuur of het meubilair. Door verschillende opslaglocaties te creëren, zoals “Keukenapparatuur” of “Meubilair”, maak je hier losse picklijsten per evenement voor. Hierdoor kun je iedere medewerker verantwoordelijk maken voor een picklijst en voorkomen dat alle medewerkers werken aan één grote picklijst.

 

Tip 4: Gebruik categorieën om picklijsten per opslaglocatie te specificeren

 

Nadat je de materialen hebt toegewezen aan de juiste opslaglocatie, kun je categorieën maken voor jezelf. Deze categorieën koppel je aan een product, waardoor je de picklijst kunt onderverdelen in een aantal categorieën. Zorg ervoor dat de picklijst wordt gemaakt op basis van de huidige magazijninrichting. Als we kijken naar een opslaglocatie als “Servies & bestek”, kun je verschillende categorieën gebruiken, zoals “Borden”, “Bestek” of “Disposables”.

 

Plaats de categorie waar je als eerste mee begint bovenaan. In het geval van de opslaglocatie “Servies & bestek” is het verstandig om te beginnen met de borden, aangezien deze het meeste gewicht bevatten en dus een mooi begin zijn om een container te vullen. Richt de rest van de opslaglocatie vervolgens in volgorde van gewicht en grootte van de materialen, zodat zware en grote voorwerpen onderop komen en lichtere en kleinere voorwerpen bovenop. Op deze manier wordt de container optimaal benut en voorkom je dat breekbare voorwerpen worden geplet. Vergeet ook niet om de spullen goed in te pakken en eventueel op te vullen met opvulmateriaal om schade tijdens het transport te voorkomen.

 

Tip 5: Kiezen voor de juiste locatie

 

Nog een tip bij het kiezen van de juiste locatie voor bepaalde materialen is het gebruik van de ABC-analyse. Bij deze analyse worden de materialen ingedeeld op basis van hun waarde en populariteit. Hierbij worden de materialen die het meest waard zijn en/of het vaakst worden gebruikt, als A-materialen geclassificeerd. B-materialen zijn iets minder waardevol en worden minder frequent gebruikt, terwijl C-materialen het minst waardevol zijn en/of zelden gebruikt worden.

 

Door deze ABC-classificatie te gebruiken, kun je de meest waardevolle en/of frequent gebruikte materialen op de meest toegankelijke locaties in het magazijn plaatsen. Zo worden ze snel en efficiënt gepickt. De minder waardevolle en/of minder frequent gebruikte materialen kunnen op minder toegankelijke locaties worden geplaatst.

 

Tot slot is het belangrijk om regelmatig de magazijninrichting en de opslaglocaties te evalueren en waar nodig aan te passen. Zo blijft het logistieke proces geoptimaliseerd en kun je nog sneller en efficiënter je materialen picken.

 

Conclusie

Door je magazijninrichting te optimaliseren en materialen te verdelen in verschillende opslaglocaties, kun je het logistieke proces aanzienlijk verbeteren en je materialen nog sneller picken. Door picklijsten per opslaglocatie te creëren en categorieën te gebruiken om de picklijsten te specificeren, wordt het picken voor medewerkers eenvoudiger en efficiënter. Daarnaast kun je door het gebruik van de ABC-analyse de meest waardevolle en frequent gebruikte materialen op de meest toegankelijke locaties plaatsen, waardoor ze snel en efficiënt gepickt kunnen worden. Houd ten slotte de magazijninrichting van je materialen en opslaglocaties regelmatig tegen het licht en pas deze aan waar nodig om het logistieke proces te blijven optimaliseren.

 

 

 

Recentelijk hebben we een artikel gepubliceerd over 7 tips voor het beheren van uw voorraad en magazijn. Hier hebben we een 7-tal aandachtspunten besproken waaronder de looproute.

Dit artikel gaat dieper in op hoe u het logistieke proces kan optimaliseren door materialen te verdelen in verschillende opslaglocaties in hetzelfde magazijn. Ook zullen we wat tips geven over bepaalde productlocaties in het magazijn.

Verdeel uw magazijn in meerdere opslaglocaties

Indien u gebruik maakt van 1 opslaglocatie, dan moet u aan de hand van 1 picklijst (bestaande uit meerdere pagina’s) het hele magazijn door lopen om materialen te verzamelen. Ongeacht of u het magazijn op de juiste manier heeft ingericht.

Door verschillende opslaglocaties te maken, zoals ‘Keukenapparatuur’, ‘Servies & bestek’ of ‘Decoratie’, kunt u een picklijst per opslaglocatie creëren met de materialen die u aan deze opslaglocatie heeft toegevoegd.

TIP

Door verschillende opslaglocaties aan te maken, zoals ‘Keukenapparatuur’, ‘Servies & bestek’ of ‘Decoratie’, kunt u een picklijst per opslaglocatie creëren met de materialen die u aan deze opslaglocatie heeft toegevoegd.

EFFECT

De magazijninrichting blijft in principe hetzelfde omdat productgroepen al goed bij elkaar staan, zoals de keukenapparatuur of het meubilair.

Doordat je verschillende opslaglocaties creëert, zoals in dit geval ‘keukenapparatuur’ of ‘meubilair’, maak je hier losse picklijsten per evenement voor.

Hierdoor kun je iedere medewerker verantwoordelijk maken voor een picklijst en zorg je ervoor dat de medewerkers niet allemaal van 1 grote picklijst aan het werken zijn.

Gebruik categorieën om picklijsten per opslaglocatie te specificeren

Nadat u de materialen heeft toegewezen aan de juiste opslaglocatie kunt u voor uzelf categorieën maken. Deze categorieën koppelt u aan een product. Hierdoor zorgt u dat een picklijst wordt onderverdeeld in een aantal categorieën.

Zorg ervoor dat de picklijst wordt gemaakt op basis van de huidige magazijninrichting. Als we gaan kijken naar een opslaglocatie ‘Servies & bestek’, kunt u hiervoor verschillende categorieën gebruiken, denk hierbij aan: Borden, Bestek of Disposables.

Zet de categorie waar u als eerste mee begint bovenaan. In het geval van de opslaglocatie ‘Servies & bestek’ is het verstandig om te beginnen met de borden, aangezien dit het meeste gewicht bevat en dus een mooi begin is om een container te vullen. Richt zo ook de locatie in, het zwaarste als eerste en producten met het minste gewicht als laatste.

VOORDEEL

  1. Doordat u één of meerdere containers gepickt heeft aan de hand van een opslaglocatie kunt u deze op locatie ook weer direct op de juiste plaats zetten en sorteren.
  2. Doordat de picklijst als het ware gelijkloopt aan de inrichting van het magazijn is het voor iedere medewerker, of die nou 2 dagen of 2 jaar werkzaam is, mogelijk om alles te picken.

2 tips om de juiste locatie te kiezen voor bepaalde materialen

FRITEUSE VS FRITUURVET

Wellicht heeft u het frituurvet ergens in het droogmagazijn staan van de productiekeuken. Bij ieder evenement waar een friteuse naar toe moet, is het wenselijk om een emmer frituurvet mee te nemen. Zorg ervoor dat een aantal emmers frituurvet op voorraad staan op de juiste opslaglocatie; langs of onder de friteuse. Zo hoeft u niet extra naar het droogmagazijn in de productiekeuken te gaan maar kunt u het gezamenlijk picken.

STATAFELS VS STATAFELKLEED

In een eerder artikel hebben we tips gegeven over het samenstellen van pakketten, zoals het statafelpakket. Het is niet noodzakelijk om de statafelkleden naast de statafel te positioneren. Het is handiger om de statafelkleden in de ‘hoek’ te plaatsen waar ook het tafellinnen etc. staat. Zo creëert u een aparte container met linnen, statafelkleden en dergelijke.