Serveren – wat is de juiste catering setup voor uw evenement?

Tijdens de uitvoering van een evenement is de manier waarop het eten geserveerd wordt, net zo belangrijk als wat er gegeten wordt. De setup wordt bepaald door drie variabelen: de aard van het evenement, de begroting en de locatie. De setup bepaalt niet alleen het eten, maar ook hoeveel personeel en welke materialen benodigd zijn. Ook zijn sommige setups gevoeliger voor voedselverspilling dan anderen.

Wat is de juiste setup voor een evenement? Wij hebben de voor- en nadelen van elke setup verzameld en voor u op een rijtje gezet!


Seated dinner

Voordelen

  • Ideaal voor formele evenementen, vooral die met een officiële toespraak of presentatie
  • Er is meer aandacht vanuit het publiek voor de spreker/presentatie
  • Diepgaande gesprekken aan tafel
  • Minder voedselverspilling want de aantallen zijn gemakkelijker te bepalen
  • Meer kans op het “wauw-effect” met de presentatie van het eten

Nadelen

  • Vaak de duurste formule want meer bediening en keukenpersoneel op locatie benodigd
  • Grotere locatie benodigd
  • De aankleding van het evenement is duurder want er zijn meer meubels benodigd
  • Gasten moeten pre-orders geven m.b.t. welke gerechten ze willen eten
  • Aanbod van gerechten is beperkt
  • Netwerken blijft beperkt want de gasten blijven op één plek zitten
  • Dieetwensen en voorschriften moeten van vooraf worden gecomuniceerd

Buffet

Voordelen

  • Meer variatie en keuze voor gasten
  • Interessant voor grotere evenementen waar gasten op verschillende tijden arriveren
  • Er hoeft minder rekening gehouden te worden met de dieetwensen van een gast
  • Netwerkmogelijkheden zijn beter dan bij een seated dinner
  • Minder grote locatie benodigd
  • Meer mogelijkheden met opmaak – van loungehoeken tot statafels.
  • Minder meubilair benodigd
  • Minder intensief voor de keuken op locatie
  • Minder mensen in de bediening nodig, dus lagere personeelskosten

Nadelen

  • Het is niet meer hip
  • Er is geen interactie tussen gasten en bediening of eten
  • Werkt voedselverspilling in de hand
  • Hogere inkoopkosten en meer afval
  • Hogere schoonmaakkosten want de gasten pakken steeds een nieuw bordje
  • Kans op lange rijen wat een negatieve sfeer creëert.
  • Minder geschikt voor events met presentaties en/of toespraken

Walking dinner

Voordelen

  • Dé formule voor het stimuleren van netwerken
  • De bediening kan een verhaal vertellen over het eten. Dit stimuleert de trend “reconnection” met elkaar en het eten (Zie ook het artikel over trends)
  • Minder bediening nodig dan bij een seated dinner setup
  • Gasten kunnen blijven staan maar ook een rondje lopen. Dit ondersteunt de behoefte om te netwerken
  • Kan gebruikt worden als maaltijdvullend programma of hapjes bij een receptie
  • Minder meubilair nodig dan bij een seated dinner setup
  • Verschillende opmaakmogelijkheden: loungen, statafels of een combinatie daarvan.
  • Minder voedselverspilling dan een buffet – geen plate en display waste.
  • Formule die het minste vierkante meters nodig heeft (geen uitgiftepunten voor het eten)
  • Veel kleine hapjes geven de ruimte voor meer variatie
  • Dieetwensen en voorschriften zijn makkelijker op te volgen

Nadelen

  • Meer bediening nodig dan bij een buffet
  • Niet toepasbaar voor een evenement met presentaties of toespraken, want gasten kunnen snel afgeleid worden
  • Intensiever voor keukenpersoneel; zowel mise en place als op locatie
  • Hogere kosten van mastiek – veel verschillende bordjes nodig
  • Distributie van eten is niet altijd gelijk – gasten vooraan krijgen vaker iets te eten en hebben meer keuze

Live cooking

Voordelen

  • Gegarandeerde sfeermaker
  • Stimuleert de trends “eten met een verhaal” en “reconnecten”
  • Met blurring tussen privé en werk, kan dit ook voor zakelijke evenementen
  • Koks kunnen inspelen op dieetwensen en voorschriften
  • Creëert keuze door meerdere stands met verschillende gerechten
  • Minder meubilair en bedienend personeel benodigd
  • Stimuleert creativiteit van de chefs
  • Minder voedselverspilling want de koeling kan geplaatst worden achter het uitgiftepunt
  • Goede setup voor netwerken – extra gesprekstof + mensen moeten lopen om eten te krijgen dus komen meer mensen tegen
  • Reconnect met het eten doordat het voor de gasten bereid wordt
  • Makkelijker inspelen op wensen en diëten
  • Kan gebruikt worden als maaltijdvullend of als hapjes bij een receptie

Nadelen

  • Niet alle locaties zijn geschikt voor een live cooking stand
  • Neemt kostbare vierkante meters in
  • Niet geschikt voor echte formele evenementen
  • Hogere kosten i.v.m. gespecialiseerde chefs die het hele evenement op locatie moeten zijn
  • Veel bordjes benodigd
  • Deze formule is het meest intensief m.b.t. de benodigde keukenapparatuur
  • Duurder i.v.m. meerdere stands benodigd om hetzelfde eten te verzorgen als één keuken achter de schermen

Food Trucks

Voordelen

  • Ideaal voor grote en kleine evenementen
  • Nieuwste hype die toepasbaar is voor zowel particuliere en zakelijke partijen
  • Extra promotie van uw zaak door de naam/logo op de zijkant van truck/kraam
  • Veel keuze in gerechten; soep, barbecue, sushi, charcuterie, Aziatisch, hamburgers, etc.
  • Reconnect met het eten doordat het live voor de gasten wordt bereid
  • Makkelijker inspelen op wensen en diëten
  • Minder voedselverspilling (zoals bij live cooking)
  • Kan gebruikt worden als maaltijdvullend of als hapjes bij een receptie

Nadelen

  • Is meestal een aanvulling op de catering van een evenement
  • Niet alle locaties zijn geschikt voor een food truck: kan niet binnen en de buitenplaats is te ver van de evenementlocatie
  • Truck staat meestal buiten wat netwerken belemmert doordat de gasten telkens “weg” moeten lopen
  • De investeringskosten van een food truck zijn relatief hoog
  • Externe partijen inhuren is ook kostbaar

Sharing Plates

Voordelen

  • Heeft alle voordelen van seated dinner in combinatie met buffetten (maar ook de nadelen)
  • Geschikt voor formele evenementen met toespraken en/of presentaties.
  • Extra gesprekstof voor netwerken want sharing plates zorgt ervoor dat er over het eten gepraat wordt
  • Kan meer variatie bieden dan seated dinner
  • Er hoeft geen (of minder) rekening gehouden worden met dieetwensen en voorschriften
  • Minder aankleding op tafel nodig want de schalen zullen voor de aankleding zorgen
  • Minder intensief voor de keuken op locatie
  • Stimuleert de trend “reconnection” met het eten.

Nadelen

  • Hoge kosten voor bediening
  • Meer schoonmaakkosten want meer mastiek nodig dan seated dinner
  • Tafels moeten groot genoeg zijn om de schalen in het midden te kunnen plaatsen
  • Formule met de meeste vierkante meters benodigd
  • Mensen netwerken alleen met degene aan tafel en niet met anderen
  • Meer voedselverspilling dan seated dinner

Twee extra tips over het serveren

  1. Het maakt niet uit welke setup er gekozen is, mensen eten gemiddeld 600-700 gram voor een warme maaltijd en dat is tijdens een evenement niet anders.
  2. Verdeel uw food book op in deze setups, de sales medewerker hierin gemakkelijk kan navigeren.
  3. Dezelfde gerechten kunnen binnen meerdere setups, in een andere vorm, gebruikt worden

Bijvoorbeeld een zalmtartaar gebruik je als voorgerecht bij seated dinner. Een kleinere portie als één van de gerechten bij een walking dinner en als hapje op een toastje bij een receptie. De inkoop- en overige kosten verschillen per voorbeeld.