kostenbesparing

Kostenbesparing met servetten

Wij horen je al denken, “hoe kan ik kosten besparen met servetten?” Nou dat is heel simpel. Je disposable “linnen” servetten met bedrijfslogo kunnen tot wel 5 eurocent per servet kosten. Veel van deze servetten worden uiteindelijk weggegooid zonder dat ze ooit gebruikt worden. Als je ervoor zorgt dat je minder servetten per evenement meeneemt, dan bespaart je al flink wat kosten.

Het zijn juist de kleine aanpassingen die een groot effect kunnen hebben op een bedrijf. Het gaat er om hoe efficiënt je met je middelen omgaat.

In dit artikel lees je hoe je dit soort zaken zelf kunt toepassen, zodat een aantal kleine aanpassingen binnen jouw bedrijf een groot resultaat gaan opleveren.

Kleine aanpassingen kunnen je veel kosten besparen

In het voorbeeld van de servetten gaat het om 5 eurocent per servet. Maar als er per evenement minstens 100 stuks worden weggegooid en je voert 3 evenementen per dag uit, dan kom je al snel op zo’n € 15,- per dag, die in de prullenbak belandt. Dat is meer dan € 5.000,- per jaar! Dit zijn kosten die je waarschijnlijk hebt opgenomen in de kostprijs van jouw product. Dus je kunt het tegen dezelfde prijs aanbieden, terwijl je meer marge overhoudt, óf een concurrentievoordeel behalen door de verkoopprijs te verlagen.

Ook al kosten de servetten minder, dan bent je nog steeds onnodig geld aan het weggooien.

Makkelijker te begrijpen met fysieke voorbeelden

Het concept van besparen door middel van kleine aanpassingen is niet eenvoudig. Het voorbeeld van servetten kun je intern gebruiken als een simpel voorbeeld. Medewerkers begrijpen je beter als een abstract concept vertaald wordt naar dagelijkse en fysieke voorbeelden.

Voorbeeld: het geld dat je weggooit door food waste is moeilijk te bevatten door de medewerkers die het weggooien. Als u dit omrekent naar fysieke apparaten die een waarde hebben, zoals mobiele telefoons, dan wordt het ‘tastbaarder’ voor uw medewerkers.

De verantwoordelijkheid van deze verbeteringen ligt bij iedereen

Niet alleen de eigenaren of bedrijfsleiders dienen met voorbeelden van verbeteringen te komen. Eigenlijk staan zij soms ook te ver boven de operatie om de kleinste verbeteringen te kunnen zien. Juist de kleinste verbeteringen kunnen het verschil maken. Daarnaast hoeven voor de kleinste verbeteringen meestal geen grote investeringen gedaan te worden. Een aanpassingen in gedrag of werkwijze is vaak al voldoende.
Lees hier meer over het stimuleren van verantwoordelijkheid.

Tijdverspilling kost ook geld

Alle voorbeelden hierboven bevatten fysieke voorwerpen, want die zijn gemakkelijk uit te leggen. Maar kleine verbeteringen kunnen ook in werkwijze worden opgenomen waardoor je tijd bespaart. Tijd heeft namelijk ook een waarde.

Investeer om dit te stimuleren

Als jouw medewerkers eenmaal zijn gestart met het bedenken van besparingsacties, dan komen er steeds meer ideeën naar boven. Dit kunt je ook stimuleren door beloningen te geven wanneer er besparingen worden aangedragen, zodat het onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Bijvoorbeeld: als een partymanager regelt dat er standaard 10% minder servetten gebruikt wordt, dan krijgt hij een telefoon van de zaak.

Voorbeelden om het verbruik van servetten te verminderen

  • Maak minder grote stapels:
    • Als de stapels op een buffet minder groot zijn, dan zijn mensen minder geneigd om er (te) veel te pakken.
    • Als deze stapels niet op zijn aan het einde van de avond, dan zullen ze gewoon weggegooid worden. Partijmedewerkers zullen de servetten namelijk niet terug in het pak stoppen.
  • Zorg voor keukenpapier, in plaats van servetten op logische plekken:
    • Partijmedewerkers gebruiken deze servetten vaak om iets schoon te maken.
    • Achter de bar is bijvoorbeeld een logische plek.
  • Neem minder mee naar een evenement:
    • Hoe meer dat je meeneemt, hoe meer er gebruikt kan worden. Ook komen de resterende servetten vaak gekreukeld terug en dan worden ze alsnog weggegooid.
    • Vaak komen servetten in pakken van 1000 stuks. Voor het gemak worden vaak alleen hele pakken gebruikt. Verpak ze dus in kleinere stapels.
  • Maar let op: word niet te zuinig met de servetten.

Andere voorbeelden van aanpassingen die je kunt invoeren om kosten te besparen

Vele kleine aanpassingen zijn vaak beter dan één grote aanpassing. Dus hier zijn wat meer voorbeelden.

  • Neem naast de 50 liter fusten ook 1 van 20 liter mee die aan het einde van de avond gekoppeld kan worden.
    • Dit geldt ook voor andere dranken.
  • Schaf kleinere schalen aan voor kruidenboter en sauzen voor op het buffet.
    • Dan zien de schalen er wel vol uit maar dan blijft er minder over om weg te gooien.
    • Er zullen dan altijd verse sauzen staan; de gasten zullen dit ook waarderen.
    • Onderzoek vooraf welke sauzen weggegooid worden en start met het verkleinen van die schalen.
    • Weeg de tijd die het kost om de sauzen bij te vullen af met de kosten van de sauzen.
  • Verminder het printen van documenten zoals offertes, keukenbonnen, draaiboeken, etc. voor interne communicatie.
    • Vaak printen mensen e-mailberichten of offertes om ze in een bakje te leggen. Dit doen ze om het overzicht te bewaren, of zodat collega’s ze kunnen bekijken en aantekeningen kunnen maken.
    • Vind een manier om deze opmerkingen digitaal te verwerken. Wellicht kun je dit doen middels een automatiseringssysteem of via Microsoft Word i.c.m. “Opmerkingen”.
    • Geef e-mailberichten van een algemene inbox een kleur om ze aan een persoon toe te wijzen. Door middel van vlaggen in Outlook kun je ook de prioriteit instellen.
  • Neem 10% minder borden mee naar een buffet of bbq. Mensen zullen het niet erg vinden om hun bord twee keer te gebruiken. Maar als er voldoende borden zijn, dan zullen ze automatisch een tweede pakken.
    • Indien je een standaard wil hanteren, dan is het ook mogelijk om meerdere pakketten te maken:
      • Basispakket met 1,1 bord p.p.
      • Standaardpakket met 1,4 borden p.p.
      • Luxe pakket met 1,7 borden p.p.
    • Dit kun je ook doen met bestek.
  • Verspil minder eten. Lees hier artikelen over hoe je voedselverspilling kunt verminderen.