job-hopping

 

Job-hopping: wat betekent dit voor uw organisatie?

Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden: vraag en aanbod van de arbeidsmarkt en het verloop van medewerkers binnen organisaties. Sinds de economie weer aantrekt, stijgt de vraag op de arbeidsmarkt waardoor veel mensen meer keuze hebben wanneer het aankomt op het zoeken naar een (nieuwe) baan. Dit zorgt ervoor dat werknemers meer macht krijgen en minder afhankelijk zijn van hun huidige baan. Een gevolg hiervan is het opkomen van de trend: Job-Hopping.

Job-hopping is het regelmatig (binnen twee jaar) veranderen van baan

Passen Job-hoppers bij uw organisatie?

Sinds een aantal jaar is Job-hopping een trend geworden die enkel groter lijkt te worden. Vooral jongeren (generatie X en Y), uw toekomstige werknemers, houden zich bezig met Job-hopping. Dit betekent dat het belangrijk is voor uw organisatie om langetermijnplannen te maken wanneer u deze groep wel of juist niet wilt aantrekken.

Oorzaken van Job-hopping

  1. Medewerkers lopen minder risico wanneer zij veranderen van baan i.v.m. de toenemende vraag op de arbeidsmarkt dankzij de economische groei;
  2. Medewerkers krijgen niet meer zomaar contractverlenging omdat het verplicht is voor werkgevers om na drie tijdelijke contracten, of twee jaar dienstverband een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden;
  3. Een toenemend aantal mensen (vooral de jongere generatie) wil carrière maken. Ze willen zich blijven ontwikkelen en doorleren en wisselen om die reden vaker van baan;
  4. Reorganisaties of veranderingen binnen een organisatie, zoals bijvoorbeeld automatisering, zorgen ervoor dat de werkzaamheden wijzigingen. Dit kan het wellicht minder aantrekkelijk maken voor huidige medewerkers om te blijven.

Job-hoppers aannemen omdat:

  • Job-hopping laat zien dat de medewerker niet bang is voor nieuwe uitdagingen, ervaringen en veranderingen en dat de medewerker initiatief toont.
  • Wanneer werknemers regelmatig van baan wisselen, hebben zij meer kans om zichzelf te ontwikkelen binnen diverse functies/ organisaties, wat veel ervaring oplevert.
  • Job-hoppers kunnen overal een ‘kijkje in de keuken’ nemen. Zij kunnen deze kennis weer inzetten binnen uw bedrijf.
  • Ze hebben de mogelijkheid om een groot en krachtig netwerk op te bouwen aan de hand van alle contacten die zij hebben opgedaan binnen hun verschillende functies (mits positief gepresteerd te hebben).
  • Job-hoppers komen nieuw binnen, maar hebben al vaker een inwerktraject meegemaakt waardoor zij vaak sneller mee kunnen draaien. Ze zijn gemotiveerd en hebben nieuwe ideeën. De andere medewerkers kunnen hier ook geïnspireerd door raken.

Job-hoppers vermijden omdat:

  • Job-hoppers worden veelal gezien als mensen die enkel uit zijn op een hoger loon of op status.
  • Misschien zijn zij binnen een jaar ook weer weg bij uw organisatie terwijl u veel investeert in het werven en inwerken van nieuwe medewerkers.
  • Uw medewerkers zijn ook uw visitekaartje. Ze zijn een van de redenen dat uw klanten bij u terugkomen. Wanneer uw medewerkers weggaan, dan nemen ze deze misschien met hen mee.
  • Als werkgever kunt u zich afvragen of de job-hopper eerlijke redenen opgeeft voor de lange lijst aan banen op zijn CV. Wellicht kan hij niet samenwerken, is het een buitenbeentje, of kan hij niet goed omgaan met gezag, etc.
  • Wanneer het verloop binnen een organisatie hoog is, kan dit voor de buitenwereld een teken zijn dat uw organisatie intern niet op orde is of dat u geen prettige werkgever bent.
  • Job-hoppers zorgen voor extra stress voor collega’s wanneer ze weer weg gaan. Taken moeten opnieuw verdeeld worden, er dient een nieuwe medewerker ingewerkt te worden.

Maar stel uzelf eens de volgende vraag: 
“Zijn dit eigenlijk wel allemaal nadelen voor uw organisatie?”

Waar kiest u voor?

Sommige organisaties zullen Job-hoppers juist interessante werknemers vinden om de redenen die hierboven genoemd zijn, en er expliciet voor kiezen om dit soort sollicitanten aan te nemen. U kunt zelf bepalen wat voor werknemers u wilt aantrekken als werkgever zijnde, dus neem eens een keer de tijd om hierover na te denken en uw manier van personeel werven hierop aan te passen.

Het aantrekken en aannemen van de juiste werknemers is één ding. Vervolgens dient u hen ook te behouden indien gewenst.

Over een aantal weken zullen wij een tweede artikel publiceren over Job-hopping. Hierin zullen wij een aantal tips delen over hoe u uw medewerkers kunt motiveren om het verloop tot een minimum te beperken om Job-hopping van uw huidige werknemers te voorkomen.