voedselverspilling

 

Voedselverspilling reductie – nog meer baanbrekende initiatieven

Een paar weken geleden hebben wij 15 baanbrekende initiatieven omtrent Food Waste gepubliceerd als inspiratiebron. Naar aanleiding van dat artikel hebben we veel reacties gekregen van andere initiatieven die ook strijden tegen voedselverspilling. Daarom hebben we besloten om deze te benoemen in dit artikel

Inspirerende initiatieven

WasteWatchers – www.wastewatchers.eu
In professionele keukens wordt dagelijks goed voedsel weggegooid: brood, pasta, soep en salade, alles verdwijnt de prullenbak in. De redenen voor deze verspilling zijn vaak ingewikkeld en fundamenteel. Om hier grip op te krijgen beidt Wastewatchers, met een zelf ontwikkelde tool, meer inzicht in de redenen van verspilling. Hun tool vangt data en koppelt deze terug naar de werkvloer. Hierdoor ontstaat er feitelijke kennis, dat dient als een handvat voor een chef. De chef wordt daardoor empowered om voedselverspilling sterk terug te dringen.

FoPo Food Powder – www.facebook.com/fopofoodpowder
FoPo Food Powder is een voedzaam poeder gemaakt van onverkoopbare groenten en fruit van de markt. De groenten en het fruit worden gevriesdroogd net voordat je het niet meer kunt eten, om food waste te voorkomen. FoPo Food Powder is bedacht door studenten van de Universiteit van Lund in Zweden. Maar vriesdrogen is geen nieuwe technologie, zelfs in restaurantkeukens wordt het vaak gebruikt om poeder te maken. – dus doe het zelf ook!

Kromkommer – www.kromkommer.com
Te krom, te dik, te klein, te veel.… te gek! Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’. Dat is toch krom? Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niets mis, maar toch belanden ze op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister. Kromkommer zorgt er daarom op allerlei manieren voor dat deze groente weer terugkomen om geconsumeerd te worden. Zo hebben ze een lijn soepen die gemaakt worden van de overgebleven groenten die niet voldoen aan “de standaard”. Kromkommer regelt deze groenten rechtstreeks van de boeren, want verder in de supplychain zijn ze niet beschikbaar.

FUSIONS – Food Use for Social Innovation by Optimising waste prevention Strategies – www.wageningenur.nl/nl/show/Naar-50-procent-minder-voedselverspilling.htm
FUSIONS is een Europees multi-stakeholderplatform om een gezamenlijke visie en strategie tot stand te brengen ter preventie van voedselverlies en om voedselverspilling door de hele voorzieningenketen heen (voor alle 27 EU-landen) terug te dringen door middel van sociale innovatie: nieuwe ideeën (producten, diensten en modellen) die zowel tegemoetkomen aan de sociale behoeften (op een effectievere manier dan de alternatieven) als het ontstaan van nieuwe sociale relaties stimuleren. Inmiddels hebben al meer dan 80 vooruitstrevende organisaties aangegeven dat ze FUSIONS ondersteunen.

Food Waste inspiratiebronnen

Taste the Waste – www.tastethewaste.com/info/film
Valentin Thurn heeft een van de eerste films gemaakt over de schaal van “Food Waste” om kennis op te wekken over het probleem. Nu heeft hij samen met Taste the Waste een platform gemaakt met als doel om de wereld te laten zien hoe veel er eigenlijk verspild wordt! Dit platform biedt de mogelijkheid om video’s, foto’s en teksten met ideeën over hoe voedselverspilling gestopt kan worden. Kijk erop voor meer inspiratie!

Food Guerrilla – http://www.foodguerrilla.nl
“OFFENSIEF VOOR GOED VOEDSEL”
FoodGuerrilla is een netwerk van ruim 150 food initiatieven. Samen zetten ze positieve, inspirerende acties op voor een eerlijker, duurzamer en gezonder voedselsysteem. FoodGuerrilla zorgt zo dat er een buzz ontstaat om het voedselsysteem te vernieuwen. Zij bieden naast een inspirerend netwerk ook coaching, trainingen, bijeenkomsten en advies. Zij helpen kleinere initiatieven door ze in de spotlight te zetten. Gebruik ze als een bron voor inspiratie!

Boekje – Het Jaar tegen Voedselverspilling – www.duurzamereten.nl/global/documenten/overzicht+Jaar+tegen+Voedselverspilling.pdf
2014 was het Jaar tegen Voedselverspilling, maar daar blijft het niet bij! Samen met het ministerie heeft de Alliantie Verduurzaming Voedsel een overzicht gemaakt van de initiatieven die in 2014 hebben bijgedragen aan het verminderen van voedselverspilling. Nu zijn ze bezig met het monitoren van – en rapportage over – reststromen in het bedrijfsleven en de voedselketen. Het doel is om meer inzicht te krijgen in wat daadwerkelijk wordt verspild en wat het effect is van genomen maatregelen. Dus houd hun in de oog!

#THTWegErMee – www.thtwegermee.nl
De THT (ten minste houdbaar tot) – datum op voedingsmiddelen werkt voedselverspilling in de hand. #THTWegErMee willen daarom een nieuwe term bedenken. Een derde van de Nederlanders is zelfs bang om ziek te worden van producten na het aanbreken van de houdbaarheidsdatum. De term THT, ‘Tenminste Houdbaar Tot’, wordt vaak verward met TGT, die staat voor de uiterste gebruiksdatum ‘Te Gebruiken Tot’. Veel mensen gooien voedingsmiddelen direct weg als de THT-datum is gepasseerd, terwijl dit lang niet altijd hoeft. Dit kan anders!

Initiatieven voor Consumenten binnen het Bedrijfsleven

Deze keer hebben wij ook een aantal initiatieven verzameld voor de consumentenbranche. Wat kan u hier als bedrijf mee? Van alles… verkrijg inspiratie om ook in uw bedrijf door te voeren, of stimuleer uw medewerkers deze initiatieven privé op te pakken. Als ze het thuis doen, dan zullen ze ook meer gemotiveerd zijn om op het werk de voedselverspilling te verminderen. Stimuleer niet alleen een gedragsverandering bij uw koks, maar ook uw sales en operationele medewerkers.

Food Battle – www.foodbattle.nl
De strijd aangaan tegen voedselverspilling, dat is de uitdaging in de FoodBattle. Tijdens eerdere FoodBattles in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek bleek het mogelijk om in drie weken tijd zo’n 20% minder voedsel weg te gooien door een selecte groep van huishoudens. De FoodBattle levert hiermee een bijdrage aan de doelstelling van de Nederlandse overheid om 20% minder verspilling in de voedselketen te hebben.

Challenge uw koks tot een Food Battle!

Nudge – Gooi minder voedsel weg – www.nudge.nl/projects/eten-weggooien
Voedselverspilling kun je op allerlei manieren voorkomen. Het allerbelangrijkste: koop slim, kook slim, bewaar slim! Nudge heeft een checklist gemaakt die helpt de uitdaging aan te gaan om 30 dagen geen voedsel te verspillen. Daag uw medewerkers uit om thuis deel te nemen aan de “30 dagen zonder voedselverspilling challenge”

Kookboeken met een Food Waste twist

Kookboeken in het bedrijfsleven? Waarom niet! Stimuleer uw medewerkers om tijdens de lunch of na het werk door inspirerende kookboeken te bladeren om nieuwe ideeën op te wekken. Dit zal niet alleen goed zijn voor de strijd tegen Food Waste, maar het kan ook lijden naar nieuwe recepten of concepten binnen uw cateringbedrijf!

Koken met restjes is leuk
Dit keukenboek is niet alleen een kookboek. Het is een verzameling van 500 tips om voedselverspilling tegen te gaan. Per ingrediënt zijn er bewaartips, hoe u de houdbaarheid kan verlengen en wat er allemaal gemaakt kan worden als er maar een klein beetje ervan over is. De tips zijn afkomstig van een expert van dat ingrediënt. Dit boek is bedoeld voor in huis, maar waarom niet binnen uw bedrijf?!

Verrot Lekker – http://verrotlekker.nl/
Verrot lekker is een praktisch kook- en doeboek, met veel recepten. Het boek gaat over rotten (gecontroleerd weliswaar) van groente en fruit, maar ook zuivel, vlees, vis, noten, zaden en granen. Auteur Christian Weij geeft zijn basisregels en introduceert de wereld van het fermenteren. Het idee achter het boek is om voedselverspilling te verminderen door eten, dat nu niet geconsumeerd wordt, te fermenteren zodat het op een latere datum geconsumeerd kan worden. Wat kan fermentatie voor u organisatie betekenen?