Food Waste reductie – 15 baanbrekende initiatieven

Er is wereldwijd steeds meer bekend over voedselverspilling en de impact die dit heeft op onze samenleving en planeet. Wist u bijvoorbeeld dat we met slechts een kwart van het voedsel dat jaarlijks in Europa en de Verenigde Staten wordt verspild, de wereldwijde hongersnood kunnen oplossen? Bekijk ook onze factsheet voor deze en meer weetjes omtrent voedselverspilling.

Gelukkig zetten steeds meer mensen en organisaties zich actief in om de wereldwijde voedselverspilling terug te dringen. Hieronder hebben wij een aantal Food Waste reductie initiatieven op een rijtje gezet die de moeite waard zijn om te volgen.

Inspiratie

InStock

InStock is begonnen als een pop-up en inmiddels uitgegroeid tot een restaurant, foodtruck en toko. ’s Ochtends worden met een elektrische rescuekar de producten opgehaald die normaal gesproken verspild zouden worden. Vervolgens gaan de chefs met deze producten aan de slag en bereiden ze er de heerlijkste gerechten mee. Ze bereiden niet alleen gerechten voor in het restaurant en de foodtruck, maar ook gemakkelijke kant-en-klare maaltijden die te koop zijn in de toko.

OverLekker

Samen hebben PLUS retail, Wageningen University, Redstar en Hutten catering de lijn ‘OverLekker’ op de markt gebracht. Extra rijpe versproducten die in de supermarkt niet meer verkocht worden, gaan niet regelrecht de vuilnisbak in, worden naar de speciaal ingerichte productiekeuken van Hutten gestuurd. Daar wordt van de ingrediënten een tomatensoep en een tomatensaus gemaakt welke vervolgens in de Plusfilialen weer te koop zijn. Op deze manier heeft Hutten heerlijke, smaakvolle ingrediënten en reduceert Plus haar voedselverspilling.

CulinARy MiSfiTs

De Duitse cateraar Culinary Misfits maakt voor haar gerechten gebruik van biologisch voedsel en lokale leveranciers. Ze werken met ongebruikelijke ingrediënten zoals bloemen, wilde kruiden en brood dat een dag oud is. Culinary Misfits heeft, zoals de naam wellicht doet vermoeden, een passie voor groenten en fruit in afwijkende kleuren en vormen.

FoodSharing.de

Nog een Duits initiatief is FoodSharing.de. Verdeeld door heel Duitsland zijn er verschillende FoodSharing locaties opgezet waar een teveel aan voedsel kan worden achtergelaten en opgehaald. FoodSharing gebeurd op vrijwillige basis en er zijn inmiddels zelfs locaties met koelkasten. Er wordt gekeken om een internationale open source platform aan te bieden, waarbij dit initiatief zomaar naar Nederland over zou kunnen waaien.

Annakshetra Foundation

De Annakshetra Foundation in Jaipur, India verzameld overgebleven voedsel van bruiloften en ceremonies. Via een netwerk van vrijwilligers stellen ze dit voedsel beschikbaar voor de hongerige. Zo hebben zij al eens met het overgebleven voedsel van één bruiloft, 9.200 mensen van een voedzame maaltijd voorzien.


Initiatieven om te volgen

Don’t Spoil the Party

Dit project is een gezamenlijk initiatief van ACC Belgium, EMA Society en MPI Belgium om NO SHOWS en verspilling in onze sector tot een minimum te brengen. Als bedrijf kan u lid worden van dit initiatief en gebruik maken van het “Spoilman” logo op uitnodiginen om een front tegen NO SHOWS te versterken.

Feeding the 5.000

Tristan Stuart organiseert jaarlijks ‘Feeding the 5.000’. Tijdens dit evenement, wordt er voor 5.000 mensen een maaltijd bereid van producten die anders verloren waren gegaan. Uiteraard zijn er ook cateraars verbonden aan de evenementen. Waar en wanneer het eerstvolgende evenement plaats zal vinden ziet u hier.

Damn Food Waste

Danm Food Waste vraagt aandacht voor het wereldwijde Food Waste probleem. Hierbij richten ze zich niet alleen op consumenten en burgers, maar ook boeren, horeca, onderwijs, bedrijven en politici vragen zij verantwoordelijkheid te nemen. Een van de grootste acties zijn de megalunches die kosteloos worden bereid met voedsel dat anders in de vuilnisbak zou verdwijnen.

No Waste Network

Het No Waste Network is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken gericht op ondernemers en instellingen uit de voedselketen. In samenwerking met Alliantie Verduurzaming Voedsel, Wageningen UR en andere stakeholders brengen zij op een inspirerende manier nieuws, onderzoeken en initiatieven om voedselverspilling te verminderen onder de aandacht. Op deze manier willen ze de waarde van etensresten verhogen en Food Waste terugdringen.

Stop Wasting Food

Stop Wasting Food is de eerste internationale denktank gericht op het terugdringen van voedselverspilling. Jaarlijks organiseren zij ook het United Against Foodwaste event. Dit evenement voed mensen met producten die anders verspilt zouden worden en breid zich vanuit Scandinavië ook uit naar andere landen.

Think.Eat.Save

De Think.Eat.Save campagne van de Save Food Initiative is opgezet als samenwerking tussen UNEP, FAO en de beurs in Düsseldorf met de steun van de UN Zero Hunger Challenge. Met de campagne willen zij wereldwijde aandacht voor voedselverspilling creëren, om op die manier globale, nationale en regionale initiatieven aan te sporen.


Meteen aan de slag

Voedselmarkt.nl

Voedselmarkt.nl werd opgericht door Jacob en Jacob nadat zij zagen hoeveel gevangen vis er in koel- en vrieshuizen ligt te wachtten op een koper die wellicht nooit komt. Ze bedachten een soort marktplaats op te zetten waar bedrijven hun incourante voorraden aan kunnen bieden. Op die manier kunnen zij lastige voorraden en overschotten gemakkelijker verkopen, en heeft u een nieuwe ingang tot leveranciers. U kunt goed inkopen en helpt de leveranciers voedselverspilling op een nationaal niveau te verlagen.

Kipster

Het voedsel dat we per persoon jaarlijks weggooien, is voldoende voor een kip om van te leven. Bij Kipster kunt u kippen inclusief hok huren. De etensresten kunt u dan aan de kippen voeren en in ruil krijgt u heerlijke verse eitjes terug. Een win-win situatie.

The pig idea

Naast kippen, zijn ook varkens dol op onze etensresten. Sinds de uitbraak van mond en klauwzeer is het echter niet meer toegestaan om restvoedsel aan varkens te voeren. Vreemd, want in landen zoals Japan en Zuid Korea is het verplicht een deel van het voedseloverschot aan de varkens te geven. Zolang de resten niet met vlees in aanraking zijn geweest is er ook niets aan de hand. Laten we daarom de veilige voedselresten aan de varkens voeren en niet de supermarkt gekeurde groenten en fruit.

Unilever Food Solutions

Unilever Food Solutions heeft een aantal handige tools opgezet om u te helpen met het meten en monitoren van de voedselverspilling. Ze hebben een “Waste Portal” op hun website met veel informatie over voedselverspilling. Daarnaast hebben zij ook een speciale app ontwikkeld voor foodprofessionals.

Als u een initiatief kent die niet op dit lijstje staat, vermeld dit graag via info@ep.nu zodat wij het hieraan toe kunnen voegen.