Recepten bundelen

 

Bundelen van recepten – 6 tips

Recepten bundelen is redelijk gemakkelijk en enorm tijdsbesparend voor uw productieproces. Het uitsplitsen naar sub-recepten en bundelen van de bereiding kan veel voordelen opleveren en uw keuken een stuk efficiënter maken. Hieronder leest u 6 tips om aan de slag te gaan met het bundelen. Aan het einde van dit artikel treft u eveneens een handige downloadtool om uw gebundelde recepten eenvoudig te digitaliseren.

6 tips voor het bundelen van recepten

Tip #1 Recepten uitsplitsen
Stel uzelf bij ieder recept de vraag “Wat moet ik doen om dit recept te maken?”. Schrijf alle acties op en onderzoek welke handelingen vaak voorkomen in uw recepten. Maak hier vervolgens sub-recepten van.

Tip #2 Vraag het uw koks
Vraag ook uw koks welke acties regelmatig terugkeren en aan welke handelingen zij zich irriteren. Wellicht kunt u deze handelingen omzetten in sub-recepten en irritaties op de werkvloer verminderen. Door alles in één keer te bereiden gebruikt u minder verschillende materialen waardoor de keukenaccessoires ook minder vaak schoongemaakt hoeven te worden.

Tip #3 Houdbaarheid van sub-recepturen
Bekijk per sub-recept wat de houdbaarheid is van het bereide product. Wanneer een onderdeel 3 dagen houdbaar is in de koelkast, is het mogelijk deze al eerder te produceren waardoor u wellicht de productie van verschillende evenementen kunt combineren. Dit geldt uiteraard niet voor acties die net voor het uitserveren uitgevoerd moeten worden.

Tip #4 Zet de juiste mensen op de juiste taak
Door competenties te koppelen aan bepaalde (sub)recepten, kunt u uw personeel efficiënter inplannen. Zo zorgt u ervoor dat uw dure chef kok geen uitjes staat te snipperen, wanneer een keukenhulp dit net zo goed kan. Uw personeel is gemakkelijker in te plannen en iedereen wordt naar zijn kunnen ingezet. Het keukenpersoneel zal hierdoor beter samenwerken en frustraties zullen verminderen.

Tip #5 Voorraadrecepturen
Onderzoek of bepaalde sub-recepten de moeite waard zijn om als voorraadrecept op te nemen. U kunt voorraadrecepten in bulk produceren en vervolgens in gemakkelijk hanteerbare porties opslaan. Zo kunt u bijvoorbeeld één keer een grote hoeveelheid jus de veau produceren en deze in porties opslaan, en hoeft u de jus de veau minder vaak van begin tot eind te maken. Let er wel op dat u de voorraad van uw voorraadgerechten goed bijhoud zodat u op tijd een nieuwe voorraad maakt en nooit misgrijpt.

Tip #6 Digitaliseer uw recepten
Zodra u kiest om de efficiëntie van de keuken aan te pakken door gebruik te maken van sub-recepten, is het verstandig om de recepten gelijk te digitaliseren. Dit kan eenvoudig in Excel, waarbij u het document op een locatie opslaat waar al uw medewerkers bij kunnen. Een andere optie is het gebruik van een automatiseringssysteem waarmee u ook bestellingen eenvoudig kunt berekenen, personeelsplanning en productieplanningen inzichtelijk heeft en allergenen aan de recepten kunt koppelen. Meer informatie over allergenen vindt u hier.

Meer informatie over recepten bundelen

Introductie over recepten bundelen gemist? Klik hier voor dit artikel.

Voorbeeld van een gebundelde receptuur in Excel

In de gratis downloadtool ziet u hoe u een gebundeld recept in Excel kunt vastleggen. In het voorbeeld maken we een bord op met fazantenpaté en witlofsalade. Uiteraard kunt u de tool aanpassen naar ieder gewenst gerecht, inclusief recepten en sub-recepten. De downloadtool berekent automatisch de exacte benodigdheden voor de sub-recepten waardoor het handmatig bundelen eenvoudig wordt. Eventuele wijzigingen in uw sub-recepten worden verwerkt in de bovenliggende recepten.