Food_waste

 

De 5 belangrijkste redenen om Food Waste te verminderen binnen uw bedrijf

Food Waste – of voedselverspilling – is het gesprek van de dag en van veel bedrijven roepen dat we de voedselverspilling samen moeten verminderen.

Wat zijn voor u als cateraar of evenementlocatie eigenlijk de belangrijkste redenen om uw schouders er onder te zetten en de Food Waste te verminderen? Waarom zou u zich hier eigenlijk voor in moeten zetten?

1. U kunt intern veel kosten besparen

In de catering- en evenementenbranche zijn er veel kosten te besparen met het verminderen van voedselverspilling. U denkt misschien als eerste aan het verminderen van de inkoopkosten en hier is ook zeker een grote kostenbesparing te behalen; maar er zijn ook nog een aantal andere kostenposten die baat hebben bij het terugdringen van de Food Waste.

1.1. Inkoopkosten
Het terugdringen van de voedselverspilling kan een groot effect hebben op uw inkoopkosten. Het voedsel dat normaliter weggegooid wordt, kost immers ingrediënten. Door de Food Waste terug te dringen, voorkomt u dat u de inkoopprijs van een maaltijd weggooit.

1.2. Opslagkosten
Vaak worden de ingrediënten van het verspilde voedsel en de bereide gerechten bewaard in speciaal verkoelde ruimtes. Als het eten uiteindelijk toch weggegooid wordt, zijn de gemaakte kosten om de producten te koelen uiteindelijk ook voor niets geweest. Het terugdringen van de voedselverspilling creëert daarom ook meer ruimte in uw koelingen en vriezers, welke u nuttig kunt besteden.

1.3. Personeelskosten
De gerechten die u uiteindelijk weg moet gooien, worden eerst bereid door chefs en keukenpersoneel. Indien u aardig wat voedselverspilling heeft, kunnen de onnodige personeelskosten hiervoor aardig oplopen.

1.4. Transportkosten
De “plate waste” tijdens evenementen, oftewel het voedsel dat op een bord blijft liggen en niet wordt opgegeten – is in eerste instantie ook naar de evenementlocatie vervoerd. U heeft kosten gemaakt voor het vervoer van deze producten. Wanneer u actiever de voedselverspilling zou verminderen, had u wellicht deze kosten kunnen verlagen.

1.5. Afvalkosten
Wanneer u minder voedsel verspilt, heeft u automatisch ook minder afval. Hierdoor kunt u besparen op de kosten om het afval te laten verwerken.

2. Hogere marges en slagingskansen

De hierboven genoemde kostenbesparingen kunnen u verschillende voordelen opleveren bij de verkoop van een evenement:

2.1. Sterkere concurrentiepositie
Wanneer u de kosten verlaagt, kunt u ervoor kiezen dit (deels) door te rekenen op uw offertes. Hierdoor kunt u evenementen tegen een lagere prijs aanbieden, waardoor u uw concurrentiepositie versterkt.

2.2. Hogere marges voor uzelf
Wanneer u een evenement aan dezelfde prijs verkoopt als voorheen, gaat uw marge op het evenement omhoog.

3. EU ‘hot political topic’

De EU heeft voedselverspilling tot ‘hot political topic’ benoemd en zet zich actief in om meer bekendheid te krijgen over de voedselverspilling wereldwijd. Als onderdeel van de bewustwording rondom dit onderwerp, selecteren de Staatsopdrachtgevers hun cateraars en locaties tegenwoordig ook op basis van de acties die zij omtrent Food Waste reductie uitvoeren.

4. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Iedereen is op zijn beurt verantwoordelijk voor onze planeet en het behoud daarvan. We willen samen duurzamer leven en het verminderen van de voedselverspilling speelt hierin een belangrijke rol. Een mooie kans, want met name cateraars en evenementlocaties kunnen dit realiseren. Wanneer u maatschappelijk verantwoord onderneemt, doet u er verstandig aan een beleid in te voeren voor Food Waste reductie. Potentiële opdrachtgevers die bewust bezig zijn met mens en milieu en/of bekend zijn met het Food Waste probleem, kunnen er gevoelig voor zijn als zij zien dat u actief bezig bent met het terugdringen van de voedselverspilling.

5. Restaurants hebben Food Waste met 20% vermindert, kunnen de cateraars dat ook?

Verschillende restaurants in Nederland, België en Frankrijk gingen samen met Unilever Food Solutions de strijd tegen voedselverspilling aan. Ze wisten hun voedselverspilling uiteindelijke met ongeveer 20% te verminderen, wat oploopt tot een jaarlijkse besparing van € 3.627 per restaurant. Daar kunt u natuurlijk niet op achterblijven! Ga daarom snel aan de slag met het terugdringen van Food Waste.