risico

 

Allergenen – Welke risico’s loop ik?

Sinds 13 december 2014 zijn alle voedselaanbieders verplicht hun klanten te informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Dat betekent dat u als cateraar of horeca ondernemer verplicht bent de allergeneninformatie van uw gerechten en recepten vast te leggen en uw gasten duidelijk moet informeren. Bent u benieuwd naar de risico’s die hierbij komen kijken? Lees dan snel verder!

Financiële boete

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal controles uitvoeren om de nieuwe wetgeving te handhaven. Ondernemers die zich niet aan de wet houden, kunnen een boete opgelegd krijgen. De hoogte van deze boete is afhankelijk van uw bedrijfsgrootte. Voor kleine bedrijven is de boete vastgesteld op € 525,- . Voor grote bedrijven – met meer dan 50 werknemers – bedraagt de boete € 1.050,-.

Risico van kruisbesmetting

Het vastleggen van bekende allergenen is één ding. Maar hoe zit dat dan met het risico van kruisbesmetting? Kruisbesmetting valt buiten de huidige wetgeving, maar u mag hier echter wel vrijwillig uw klanten over informeren.
Gezien de ernst van een allergische reactie, is het belangrijk kruisbesmetting te voorkomen. U zult hier rekening mee moeten houden in uw voorraadbeheer en de bereiding van uw gerechten. Garneren uit de losse pols behoort tot het verleden en als er per ongeluk een stukje ei in uw salade terecht komt, kunt u deze er niet meer uitvissen. Iemand met een voedselallergie voor ei kan al op het kleinste beetje ei reageren. Aangezien de wet is ingevoerd ter bescherming van de consumenten, is het de vraag of het informeren over kruisbesmetting vrijwillig blijft. Dit onderwerp staat momenteel nog op de Europese agenda.

Aansprakelijkheid

Krijgt één van uw gasten toch een allergische reactie? Als een gast een allergische reactie krijgt, bent u als ondernemer niet aansprakelijk zolang u alle informatie over de allergenen heeft gegeven en zeker weet dat deze klopt. Zorg dus dat u alles intern goed heeft vastgelegd.

Bronnen:
Misset Horeca – Whitepaper: Hoe werkt de allergenenwet?
www.juristenkantoordichtbij.nl